субота, 13 априла, 2024

ВЕСИЋ: ГРАДСКО ВЕЋЕ УТВРДИЛО РЕБАЛАНС БУЏЕТА КАКО БИ ГРАД КУПИО ПРЕКО 200 НОВИХ АУТОБУСА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је “Градско веће града Београда на данашњој седници утврдило предлог ребаланса буџета града Београда како би Град купио преко 200 нових аутобуса за Градско саобраћајно предузеће”.
“Утврђен је ребаланс буџета града Београда који предвиђа да ће Град узети кредит од 35 милиона евра како би се купили нови аутобуси за Градско саобраћајно предузећа. Ово предузеће ће ребалансом свог буџета обезбедити додатних 10 милиона евра за куповину аутобуса. За 45 милиона евра очекујемо да купимо између 210 и 230 аутобуса, зависно од цене коју ћемо добити на тендеру. Рок за испоруку нових аутобуса биће 150 дана и 1. септембра ове године сви аутобуси морају да буду на улици”, рекао је Горан Весић и додао да ће “тендер за куповину аутобуса бити расписан одмах пошто Скупштина града Београда на седници која ће бити одржана 25. фебруара усвоји ребаланс односно током наредне недеље”.
Весић је додао да је бивши градоначелник Ђилас оставио дуг Града од 1.2 милијарди евра и да се тај дуг односи на обавезе по основу кредита страних и домаћих банака, неисплаћене обавезе градских општина, обавезе јавних и јавно комуналних предузећа као и на скривене обавезе који нису биле планиране буџетом града. “Од 2013. године вратили смо 324,5 милиона евра кредита а ове године враћамо 39,4 милиона евра. Када додамо колико су обавеза вратила наша предузећа и општине  долазимо до цифре од скоро 600 милиона евра Ђиласових дугова које смо вратили. Све смо ово успели а нисмо за шест година узели ниједан једини динар. Ових кредита. Данас када су финансије града стабилне, када имамо буџет који износи преко милијарду евра и када Град Београд има исти кредитни рејтинг као Република Србија можемо да узмемо кредит од 35 милиона евра да купимо нове аутобусе”, рекао је Весић и додао “да то није крај улагањима града у ГСП”. “Током 2020. и 2021. године планирамо да уложимо у куповину аутобуса, електричних аутобуса и трамваја још додатних 65 милиона евра како би наш градски превозник имао нова возила. То је само први корак у реструктуирању овог предузећа које смо започели пре неколико месеци”, поручио је Весић.

Related posts