субота, 13 априла, 2024

Саопштење за јавност у вези мера Града Београда за наплату превоза

У име два репрезентативна  синдиката(Самостални и СРЗ у ГСП Београд), највећа у Србији обраћам се јавности поводом мера за наплату превоза у Београду.
ГСП Београд већ годинама грађани сматрају губиташем што  није тачно. Годинама део  наших суграђана не плаћа карту јер су по њима возила стара, нередовна, да су гужве итд. и то је било оправдање. Анкетирање грађана је показало да би превоз плаћали када би возила била нова, када би биле мање гужве у возилу, када би ишли чешће, када би радила клима и грејање у свим возилима итд…На састанку 16.1. који су највећи и најбројнији синдикати одржали са замеником градоначелника господином Гораном Весићем два тачке су издвојене као најбитније –
куповина нових аутобуса за ГСП и ту је договорено око 240 нових за 2019.год. као и преко 300 заједно са електробусима за 2020 и 2021.год. Дакле потпуна обнова возног парка и испуњавање обећања према грађанима. Друга тачка наплата превоза…болна и тешка и нерешива тачка већ 20 година у Београду…предлог – да се новац који фирме дају за превоз запосленим правда одговарајућим рачунима а за то је ресорно министарство дало мишљење да су фирме у обавези то да чине. Напокон један конкретан, прави предлог са реалном основом изнет од господина Весића. Сад је све на нама грађанима нашег Београда, велеграда, да ли ћемо и даље да узимамо да не кажем крадемо сами од себе не плаћајући превоз. Да тиме ускраћујемо и нове вртиће и здравствене установе, обнове школа, помоћ трудницама, породиљама, инвалидима, социјално угроженима. Да ли ћемо измишљати сто и један разлог зашто ово не мора да се плаћа, слушати разне „стручњаке“, невладине организације и зашто не плаћати, уместо да платимо превоз као у свим културним земљама. Па чак и да не идемо ван Србије, у Нишу, Новом Саду, Суботици се превоз плаћа…
Град Београд, менаџмент, синдикати и запослени су свој део испунили. Нова возила ће стићи и ГСП ће на јесен бити сасвим друга, лепша и боља слика града Београда. Сад је на потезу народ, наши суграђани да схватимо да је кључ да имамо редован, удобан, безбедан превоз да исти и платимо. У том делу максимално подржавамо мере за наплату превоза које је изнео господин Весић и напоре које град чини јер је све то само и искључиво у интересу Београђана корисника наших услуга.
Подржавамо и то да се СЕС Београда још активније укључи и помогне да се ове мере  спроведу уз помоћ струке на добробит грађана.

И на крају сматрамо да постоји простор да се размотре попусти, смањи цена за неки проценат све уз услов да постоји масовност у плаћању. Позитивна енергија је јасна и видљива, грађани заслужују бољи превоз, град улаже максималне напоре заједно са ГСП Београд да тако и буде.

Зоран Антић,
Председник Самосталног синдиката ГСП Београд

Related posts